Kursus i den kommende maskinforordning
Maskinforordningen (EU) 2023/1230 træder i kraft den 20. januar 2027 og erstatter det nuværende Maskindirektiv 2006/42/EF. Maskinforordningen er en del af EU’s strategi for at modernisere produktlovgivningen og sikre en højere grad af sikkerhed, digitalisering og harmonisering inden for maskinindustrien.
Bliv klar til maskinforordningen 2027 – Forstå de nye standarder og krav
Er din virksomhed klar til overgangen fra Maskindirektivet til Maskinforordningen? Fra den 20. januar 2027 træder Maskinforordningen (EU) 2023/1230 i kraft og stiller nye krav til maskinsikkerhed, digital dokumentation og overensstemmelsesprocedurer. Dette kursus giver en grundig indføring i de væsentlige ændringer og sikrer, at din virksomhed er på forkant med de kommende krav.

Pratisk viden om kurset
Varighed
Kurset varer én dag (kl. 09.00 til kl. 16.00 eller efter aftale (virksomhedsinterne kurser))
Pris:
Åbne kurser kr. 4.500,- pr. deltager, eller
Virksomhedsinterne kurser kr. 19.500,- ved ubegrænset antal deltagere fra samme virksomhed
Åbne kurser afholdes på et kursus-/konferencested.
Virksomhedsinterne kurser afholdes hos den virksomhed, som har bestilt kurset og giver mulighed for, at hele virksomhedens team får den nødvendige viden og bliver klar til de kommende krav i Maskinforordningen 2027.
Hvornår træder forordningen i kraft?
Maskinforordningen blev offentliggjort den 29. juni 2023; men der er indført en overgangsperiode, så virksomheder får tid til at tilpasse sig de nye krav.
Forordningen træder endeligt i kraft den 20. januar 2027, hvilket betyder, at fra denne dato vil Maskindirektivet 2006/42/EF ikke længere være gældende. Indtil da har producenter, importører og andre aktører i maskinindustrien mulighed for at implementere de nødvendige ændringer i processer, dokumentation og produktudvikling for at sikre overensstemmelse med den nye forordning.
Hvad lærer i på kurset?
✔ DS/EN ISO 12100:2011 – Risikovurdering
Få indsigt i, hvordan du gennemfører en effektiv risikovurdering af maskiner i overensstemmelse med de nye krav. Vi gennemgår metodik, praktiske eksempler og implementering i produktudvikling.
✔ DS/EN ISO 20607:2019 – Brugsanvisninger
Lær, hvordan du udarbejder brugsanvisninger, der overholder de nye regler om digital dokumentation, tydelig sikkerhedskommunikation og brugercentreret design.
✔ Nye og opdaterede standarder
Vi ser nærmere på andre relevante standarder, der understøtter Maskinforordningens krav – herunder cybersikkerhed, kunstig intelligens i maskiner og krav til softwareopdateringer.
✔ Overgang fra Maskindirektiv til Maskinforordning
Få en klar forståelse af, hvad overgangen betyder for din virksomhed, og hvordan du sikrer, at de maskiner, som du sælger efter 20/1 2027 vil være CE-mærkede og lovlige.
Hvorfor er det vigtigt at blive klar til forordningen i god tid?
Det er vigtigt at blive klar til Maskinforordningen i god tid, da den introducerer væsentlige ændringer, som kan kræve tilpasninger i produktudvikling, dokumentation og overensstemmelsesvurderinger. Virksomheder, der producerer, importerer eller distribuerer maskiner, skal sikre, at deres produkter lever op til de nye sikkerhedskrav, særligt inden for digitale teknologier som kunstig intelligens, cyber-sikkerhed og fjernstyring.
Hvis virksomheder ikke forbereder sig i tide, risikerer man forsinkelser i certificeringsprocessen, hvilket kan føre til markedsadgangsproblemer eller endda salgsforbud, hvis maskinerne ikke opfylder de nye krav efter 20. januar 2027.
Desuden kan manglende forberedelse resultere i øgede omkostninger, hvis ændringer skal implementeres i sidste øjeblik.
Ved at starte forberedelserne tidligt kan virksomheder gradvist tilpasse interne processer og sikre en smidig overgang. Virksomhederne kan også udnytte den nye forordning som en konkurrencefordel ved at fremvise øget sikkerhed, bedre dokumentation og innovative løsninger, der lever op til de kommende standarder.
Vigtige ændringer i forhold til Maskindirektivet
Direktiv bliver til forordning
- Maskindirektivet er et direktiv, hvilket betød, at medlemsstaterne kunne implementere det forskelligt i deres nationale lovgivning.
- Maskinforordningen er en forordning, hvilket betyder, at den får direkte virkning for borgere i alle EU-lande uden behov for national implementering.
Nye krav til digitale teknologier
- Forordningen tager højde for kunstig intelligens (AI), cyber-sikkerhed, fjernstyring, robotteknologi og software-opdateringer, som kan påvirke maskinsikkerheden.
- Maskiner med AI-baserede sikkerhedsfunktioner får særlige krav.
Ændring af højrisikomaskiner
- Der indføres en opdateret liste over højrisikomaskiner, hvor nogle maskiner nu skal gennemgå en tredjepartscertificering frem for en selvcertificering.
Digital dokumentation
- Producenter kan nu erstatte fysiske brugsanvisninger med digitale versioner, dog med mulighed for at levere en trykt version, hvis kunden anmoder om det.
Strammere regler for importører og distributører
- Alle aktører i forsyningskæden (producenter, importører og distributører) får et større ansvar for at sikre, at maskinerne overholder lovgivningen.
CE-mærkning og overensstemmelsesvurdering
- CE-mærkning og overensstemmelsesprocedurer er fortsat nødvendige, men der er nye krav til dokumentation og procedurer for visse maskinkategorier.
Hvem bliver påvirket?
Maskinforordningen vil få betydning for en bred vifte af aktører i maskinindustrien. Producenter, både inden for og uden for EU, der ønsker at sælge maskiner på det europæiske marked, skal sikre, at deres produkter lever op til de nye krav, særligt hvad angår sikkerhed og digitalisering. Importører og distributører får et større ansvar for at kontrollere, at maskinerne overholder lovgivningen, hvilket kan medføre øgede krav til dokumentation og sporbarhed.
Derudover vil virksomheder, der opdaterer eller modificerer eksisterende maskiner – særligt med software, kunstig intelligens eller fjernstyringsfunktioner – skulle forholde sig til de nye regler. Endelig vil også slutbrugere af maskiner blive påvirket, da de skal sikre, at de maskiner, de anvender, overholder de skærpede sikkerhedskrav og nye dokumentationsstandarder.
Ofte stillede spørgsmål om kurset
Hvad er de største forskelle mellem Maskindirektivet og den nye Maskinforordning i 2027?
Den største forskel er, at Maskinforordningen er en forordning og dermed direkte gældende i alle EU-lande uden behov for national implementering. Derudover stiller den skærpede krav til digitale teknologier, såsom kunstig intelligens, fjernstyring og cyber-sikkerhed. Flere højrisikomaskiner skal nu gennem tredjepartscertificering, og der er nye regler for digital og fysisk dokumentation.
Hvilke virksomheder bliver påvirket af de nye regler?
Alle virksomheder, der producerer, importerer eller sælger maskiner i EU, bliver påvirket. Det gælder også virksomheder, der opdaterer eller modificerer maskiner, især hvis de ændrer sikkerhedsfunktioner eller software. Slutbrugere af maskiner skal også sikre, at de anvender udstyr, der overholder de nye krav.
Hvordan påvirker Maskinforordningen dokumentationskravene, herunder brugsanvisninger?
Den nye forordning giver mulighed for at levere brugsanvisninger digitalt, hvilket kan reducere papirforbrug og distributionsomkostninger. Dog skal virksomheder sikre, at brugerne kan få en fysisk version, hvis det ønskes. Standarderne DS/EN ISO 20607:2019 og DS/EN ISO 12100:2011 spiller en vigtig rolle i at sikre, at dokumentationen opfylder de nye krav.
Hvornår skal virksomheder begynde at forberede sig på de nye krav for Maskinforordningen?
Selvom Maskinforordningen først træder i kraft den 20. januar 2027, anbefales det at begynde forberedelserne så hurtigt som muligt. Implementering af nye risikovurderingsmetoder, dokumentationsstandarder og sikkerhedsforanstaltninger kan tage tid, især hvis der er behov for tredjepartsgodkendelser.
Hvordan kan vores virksomhed sikre, at vi overholder de nye standarder?
Den bedste måde at sikre overholdelse er at forstå de relevante standarder (som DS/EN ISO 12100:2011 og DS/EN ISO 20607:2019), foretage en gennemgang af eksisterende maskiner og deltage i specialiserede kurser. Vores kursus giver en praktisk indføring i ændringerne og vejledning i, hvordan virksomheder implementerer de nye krav korrekt.
Altisik ApS
Hvordan kan vi hjælpe dig?
Vi hjælper og støtter dig, hvad enten du har købt en ny eller brugt maskine, som måske ikke helt lever op til Maskindirektivets krav, selv bygger, om- eller sammenbygger maskiner og ønsker spar-ring til design af sikkerheden eller køber eller sælger maskiner. Vi hjælper naturligvis også, hvis du er maskinbruger og har spørgsmål til maskinens sikkerhed.
Hvorfor Vælge Altisik ApS?
Med mange års erfaring inden for CE-mærkning af maskiner, er vi eksperter i at navigere i de komplekse krav og retningslinjer, som stilles af direktiver, forordninger og standarder.
Vi arbejder tæt sammen med dig for at sikre, at alle dine behov bliver opfyldt, og at dine maskiner lever op til alle lovkrav. Når du vælger Altisik ApS, kan du forvente:
- Ekspertise: Vi er erfarne fagfolk, der har dybdegående viden om CE-mærkning og relaterede direktiver.
- Kvalitet: Vi lægger stor vægt på præcision og kvalitet i alt vores arbejde.
- Kundeservice: Vi har fokus på at levere den bedste kundeservice og på at støtte dig gennem hele processen.
Kontakt os i dag
Er du klar til at sikre, at dine maskiner er i overensstemmelse med CE-mærkningskravene? Kontakt Altisik ApS i dag, og lad os hjælpe dig med at få dine maskiner CE-mærket hurtigt og effektivt. Vi står klar til at besvare dine spørgsmål og til at tilbyde skræddersyede løsninger, der passer til dine behov.
